„Din punctul meu de vedere, supraacciza se poate scoate cu această prevedere de plafonare pentru o perioadă fixă, la pompă, deci cu scăderea simultană a prețului la pompă.Pentru că un proiect de lege nu poate trece pe final de an atât de repede. Promitem că nu se va emite o Ordonanță de Urgență pe un astfel de aspect. Repet, este pentru binele economie. O scădere a supraaccizei fără o astfel de măsură cumulativă nu va duce în mod automat la scăderea prețurilor la combustibil. Categoric nu. Uitați-vă în 2015 când am scăzut TVA-ul la 9% de la 24% la produsele agroalimentare, nu s-a regăsit în totalitate diferența între 24 și 9 la produsul agroalimentar. Interesul național este mai presus de orice fel de regulă din Europa și din lume”, a spus acesta.
Întrebat dacă va depune un proiect de lege anul viitor, Teodorovici a menționat că anunțarea unei astfel de măsuri necesită imediata aplicare.
„Asta este o acțiune pe care când o anunți, o aplici imediat. Pentru că poți avea în piața creșteri atipice, cum am dat exemplul roborului 3,11 când ai anunțat că anulezi IRCC-ul, să creezi o creșetere poate artificială a roborrului, tocmai pentru că toți vor fi nevoiți să se ducă către robor. (…) Par poate practici ciudate, dar ele se întâmplă în piață din păcate”, a mai explicat fostul ministru de Finanțe.
Fostul mistru al Finanțelor: Propun ca TVA să devină exigibil în momentul efectuării plății către companie
Eugen Teodorovici a propus ca TVA să fie plătit statului de către o companie în momentul în care plata este efectuată de o autoritate contractantă și a dat ca exemplu firmele din construcții. Fostul ministru de Finanțe a spus că este o metodă care va da companiilor „o gură de aer”.
„Propun o soluție pentru economia din România și sper să fie specificul acestor conferințe de presă, ca fiecare coleg care vor urma să vină să prezinte situația pentru fiecare sector de activitate și o propunere. Fac o propunere ca TVA să devină exigibil în momentul în care plata facturii este efectuată de autoritatea contractantă. Cu alte cuvinte, vă dau un exemplu din sectorul construcțiilor, dacă o companie își permite din punct de vedere financiar să finalizeze o lucrare pe un șantier, nu trebuie să stea agățată de acel proiect, pentru că nu primește banii de la Ministerul Dezvoltării, dar, dacă își permite, să poată să finalizeze, dar factura să nu conțină TVA exigibil decât în momentul în care plata acelei facturi se și onorează de către autoritatea contractantă”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.
Senatorul PSD dorește ca Guvernul să emită săptămâna viitoare o ordonanță de urgență în acest sens.
„Asta dă o gură de aer companiilor din România, astfel încât să nu se efectueze plăți pentru care compania să aștepte luni, poate chiar ani de zile. Ar fi ideal ca săptămâna viitoare, Guvernul Orban să și emită o astfel de ordonanță de urgență. Nu vom avea nimic de obiectat, chiar dacă este prin ordonanță de urgență”, a precizat Teodorovici.
Social-democratul a lansat partidelor o invitație de a participa la un pact politic pentru reforme structurale.
„Cred că este bine să lansăm începând de astăzi, ca să arătăm foarte clar că suntem totuși un partid responsabil și e normal ca și opoziția să propună soluții. Lansăm o invitație către toate partidele politice pentru a-și desemna reprezentanți la construcția unui concept nou, a unui pact politic pentru reforme structurale. Este acest aspect menționat și în raportul Agenției Standard&Poor’s, că acestea lipsesc din România. Reforme structurale pe toate domeniile de activitate, astfel încât, odată agreat din punct de vedere politic, guvernele să poată avea siguranța că odată aplicate măsuri, nimeni din Opoziție nu va avea niciun fel de reproș”, a concluzionat Teodorovici.